فن بیان چیست و چگونه فن بیان خود را تقویت کنیم؟
احتمالا شما که الان فرصت خواندن این مقاله را پیدا کرده اید به تازگی چیزی در مورد فن بیانتان شما را اذیت کرده است یا ممکن است بابت نداشتن فن بیان بالا یک موقعیت خوب را از دست داده باشید اما مسئله هر چه که باشد شما میتوانید فن بیان خود را ارتقا دهید اما قبل از آن لطفا این چند سوال را از خودتان بپرسید:
آیا حاضرم چند دقیقه برای این موضوع مهم وقت بگذارم؟
چه چیزی باعث شده به این نوشته مراجعه کنم؟
ضعف در این مهارت چه جنبه هایی از زندگی مرا تحت تاثیر قرار داده است؟
بعد از پاسخ به این سوالات با ما همراه باشید تا با تعریف فن بیان و راهکارهای تقویت آن بیشتر آشنا شوید.
فن بیان چیست؟
فن بیان از ترکیب دو کلمه فن + بیان تشکیل شده است.وقتی صحبت از فن میکنیم منظور ما توانایی و مهارت در انجام آن کار است.بیان هم به صحبت کردن و حرف زدن راجع به چیزی اشاره میکند.با این تعریف میتوان گفت فن بیان یعنی مهارت و توانایی ما در صحبت کردن.
تفاوت فن بیان با سخنرانی
اجازه بدهید تفاوت این دو مفهوم را با یک مثال توضیح دهیم.سخنرانی مانند مدرسه ای است که بخش های مختلفی از جمله مدیریت،اتاق معلمین،کلاس های درس،اتاق مشاوره و … دارد درکه فن بیان یکی از بخش های مهم این مدرسه است.در حقیقت فن بیان یکی از زیرمجموعه های مهارت سخنرانی است.همانطور که شاید حدس زده باشید بخش های مختلف این مدرسه عبارت اند از فن بیان،زبان بدن،شناخت مخاطبان،مدیریت جلسه و … که مجموعه همه این ها مهارت سخنرانی را تشکیل میدهند.
فن بیان چه چیزهایی نیست؟
چرب زبانی
فن بیان چرب زبانی نیست.خیلی از ما بر این باوریم فردی که خوب صحبت میکند و توانایی فریب دادن بقیه را دارد یعنی فن بیان خوبی دارد در حالی که ابدا این چنین نیست.
وراجی
بسیاری از ما با انسان هایی برخورد داشته ایم که هیچوقت در حرف زدن کم نمیاورند و حتی اگر به آنها توجه نکنیم همینطور به صحبت کردن ادامه میدهند و خسته نمیشوند.باید به این نکته دقت کرد که پر حرفی نه تنها به معنای فن بیان خوب نیست بلکه نشان دهنده ضعف ارتباطی است.پر حرفی زیاد ممکن است به اعتبار ما ضربه وارد کند.
کجا به کار من خواهد آمد؟
حالا ممکن است از خود بپرسید فن بیان خوب داشتن به چه درد من میخورد؟
در پاسخ باید بگوییم یکی از ابتدایی ترین مهارت هایی که داشتن آن در دنیای امروز ضروری است،فن بیان خوب است.
اگر شک دارید بیایید با هم بررسی کنیم:
داشتن فن بیان خوب میتواند جلوی خیلی از اختلاف ها در روابط را بگیرد.خیلی وقت ها ممکن است دلیل بروز اختلاف در یک رابطه اشتباه فهمیدن موضوع مورد بحث باشد که ناشی از فن بیان پایین میباشد.
فن بیان خوب تقریبا برای تمامی شغل ها یک الزام محسوب میشود و همه ما باید برای رشد شغلی خود روی این مهارت مهم کار کنیم اما برای مشاغلی مانند وکالت،معلمی،فروشندگی و … داشتن این مهارت از نان شب واجب تر است و افراد صاحب این مشاغل باید خیلی جدی تر روی این مهارت تمرکز کنند.هیچکس ملعمی با فن بیان پایین را نمیپسندد.فروشنده ای که فن بیان خوبی ندارد کمتر میفروشد و این مهارت مستقیما روی درآمد او تاثیر دارد.
برای بهتر شدن فن بیان من چه راهکارهایی وجود دارد؟
هیچ داروی یک شبه ای برای این مهارت وجود ندارد!تنها راه بهتر شدن فن بیان تمرین است.دوباره تاکید میکنیم تنها راه بهتر شدن فن بیان تمرین است.تمرین،تمرین،تمرین و باز هم تمرین.در زیر با چند نمونه از این تمرین ها آشنا میشویم.با انجام دادن منظم این تمرینات بعد از مدت کوتاهی میتوانید شاهد بهتر شدن فن بیان خود باشید.
تمرین گفتن جملات سخت
تمرین کردن جملات سختی مثل ” چه ژست زشتی ” یا ” لوله رو لیره،لیره رو لوله ” ” میتواند فن بیان ما را تقویت کند و باعث وضوح کلام ما شود.
صحبت به جای اشیا
در این تمرین سعی میکنیم به جای اشیای دور و بر خودمان حرف بزنیم.در مورد این تمرین باید بگوییم که ممکن است در ابتدا خنده دار به نظر برسد اما اگر فقط چند روز این تمرین را انجام دهید تاثیر آن را روی فن بیان خود خواهید دید.
ارتباط بین کلمات و مفاهیم کاملا بی ربط
نحوه انجام این تمرین به این شکل است که مثلا دو کلمه یا دومفهوم کاملا نامربوط را در نظر میگیریم و سعی میکنیم این دو موضوع را به هم ربط دهیم.فایده این تمرین این است که در مکالمتمان حرف کم نمی آوریم و کلمات راحت تر به یاد آورده میشوند.
حذف کلمات اضافی مثل اِاِاِ…
همه ما در صحبت هایمان از این کلمات اضافی استفاده میکنیم اما وجود این کلمات اضافی در حف زدن های برخی از ما به طرز عجیبی بالاست،طوری که فرد مقابل در میان اِاِاِاِاِ گفتن ما یک سری کلمات دیگری را هم میشنود.به جای گفتن این کلمات میتوانیم از قدرت مکث کردن استفاده کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید