ساختار های مناسب برای سخنرانی
فهرست کردن نکات
در این ساختار شما تصمیم میگیرید که سخنرانی خود را به صورت چند نکته درباره چند موضوع خاص ارائه دهید.جذابیت این نوع سخنرانی و اینکه تا چه حد موفقیت آمیز باشد ، کاملا بستگی به موقعیت ارائه و محتوای سخنرانی دارد.بدیهی است که اگر مطالب به صورت پراکنده و نامنسجم ارائه شوند سخنرانی شما با شکست رو به رو خواهد شد چون مخاطب در چنین شرایطی گیج میشود و سخنان شما برای او جذابیتی نخواهند داشت اما در صورتی که نکات را به صورت یکپارچه و نظم خاصی به مخاطب انتقال دهید طوری که مخاطب احساس کند بحث به صورت شاخه به شاخه نیست، این شیوه ارائه میتواند قدرتمند و مفید واقع شود.
استفاده از نقشه ی ذهنی یا مایند مپ
هر جا که سخن از نقشه ی ذهنی باشد نام آقای تونی بوزان میدرخشد.شخصی که در دوران جدید استفاده از نقشه ی ذهنی را ترویج کرد و کتاب The mind map book را نوشت.او معتقد بود که ساختار طبیعت و حتی مغز انسان به صورت شاخه ای است.او بر این باور بود که استفاده از نقشه ی ذهنی شکل متفاوتی از درک مفاهیم است و باعث شفاف تر شدن ایده ها و یادگیری بهتر میشود.
در اینجا میخواهیم ببینیم چطور از این ابزار قدرتمند در سخنرانی خود استفاده کنیم.
چطور نقشه ذهنی بکشیم؟
در همین ابتدای کار باید عرض کنم که ترسیم یک نقشه ی ذهنی حرفه ای نیازمند تمرین زیاد و مداومت است.برای کشیدن مایند مپ سخنرانی خود نیاز دارید تا موضوع اصلی خود را به عنوان مرکز نقشه در نظر بگیرید.سپس دسته بندی های مختلفی را که برای سخنرانی خود در نظر گرفته اید در هر شاخه به صورت مجزا ترسیم کنید و در ادامه اگر نیاز است هر شاخه را گسترش دهید.
مزایای ترسیم نقشه ذهنی
- متن سخنرانی خود را بهتر به خاطر خواهید سپرد.
- کیفیت بیان شما افزایش پیدا میکند.
- صحبت های شما ساختار یافته تر و یکپارچه تر میشوند.
- در سخنرانی خود شاخه به شاخه نمیشوید.
- استرس خود را بهتر مدیریت خواهید کرد.
سیر تاریخی
این شیوه بیشتر مناسب سخنرانی هایی است که قرار است راجع به زندگی نامه یک شخص بزرگ یا تجربیات خود سخنران صحبت شود.البته میتوان از آن در سخنرانی های دیگر هم بهره برد به طوری که یک خط سیر مشخص را برای مخاطبان ترسیم کرد و آن ها را در این مسیر همراه کرد.زمانی که شما یک مسیر را برای مخاطب طراحی میکنید و او را نه به سخنرانی بلکه به یک سفر اکتشافی دعوت میکنید ، اشتیاق مخاطب چند برابر خواهد شد.
حتما قبل از اینکه چنین شیوه ای را در پیش بگیرید از خود سوال بپرسید که آیا این سفری جذاب برای مخاطب است؟ آیا او را کنجکاو میکند؟ آیا ارزش این را دارد که مخاطب در این سفر با شما همراه شود؟
این قبیل سوالات کمک میکنند خط سیر و سفر اکتشافی خود را بهتر طراحی کنید.
استفاده از داستان
می گویند روزی یک پسر کوچک که تازه به کلاس پیانو می رفت و یاد گرفته بود چند قطعه را بنوازد، برای اولین بار همراه مادرش به یک کنسرت پیانو رفت.آن ها در ردیف جلو نشستند و وقتی مادر سرش گرم صحبت با یکی از دوستانش شد، پسر بچه از روی کنجکاوی به پشت صحنه رفت و آن جا پیانو بزرگی دید که هیچ کس روی صندلی آن ننشسته بود.
پسرک بی خبر از همه جا پشت پیانو نشست و شروع به نواختن قطعه ای نمود که تازه یاد گرفته بود. صدای پیانو همه حاضران در سالن را به خود آورد و وقتی پرده کنار رفت همه با تعجب پسر کوچکی را دیدند که پشت پیانو نشسته و قطعه کوچکی را می نوازد.
در این زمان استاد پیانو روی صحنه و به کنار پیانو آمد و به پسرک که از دیدن جمعیت و حضور مردم ترسیده بود به آرامی گفت….
اگر این داستان را نشنیده باشید حتما دنبال این هستید که بدانید استاد چه گفت؟
این قدرت داستان ها را نشان میدهد.با داستان تعریف کردن احساس مخاطب را درگیر میکنید و با قلب او ارتباط برقرار میکنید.طبیعتا در چنین شرایطی احتمال اینکه مخاطب صحبت های شما را بپذیرد بیشتر است.حتی اگر نگاه کوتاه و سطحی به تاریخ بیندازید میبینید که داستان ها چطور ماندگار شده اند و هنوز هم سینه به سینه منتقل میشوند.البته باید بدانیم داستان ها لزوما علمی و منطقی نیستند اما قدرت متقاعد کنندگی آن ها بالاست. در قسمت پشتیبان های سخنرانی بیشتر راجع به داستان گویی صحبت میکنم و با رعایت نکاتی یاد خواهید گرفت که چطور داستان گوی ماهری شوید.
دیدگاهتان را بنویسید